3. februar 2015

Tøj fra gemmerneI min familie har kvinderne altid holdt meget af alle slags håndarbejde. Mine formødre; min mor, mormor og min oldemor syede, broderede og strikkede af hjertens lyst. De gjorde det vel ikke kun af lyst, men også af nød, gætter jeg på - før konfektionssyning blev udflyttet til lavindkomstlande, var nyt tøj ikke noget man bare lige købte. Ofte syede man syede selv - ganske givet også for at spare penge.

For nylig hjalp jeg mine forældre med at rydde op i deres lade. Der dukkede mange skatte frem af gemmerne, blandt andet en del tøj fra 1960'erne og 70'erne. Noget af det havde havde været min mormors - tøj som min mor ikke selv ville gå med, men som hun på den anden side heller ikke nænnede at smide ud. Noget af det havde hun selv syet.

Jakken på billedet var jeg så heldig at få. Den er syet af et kraftigt, groftvævet stykke stof, som min mor selv har vævet. Engang i de spæde 60'ere gætter jeg på. Foruden jakken, der er kort og vid, er der også en kort, stram nederdel syet af det samme stykke stof. Ren 60'er stil.

Min mor er en ganske habil syerske og har syet masser af tøj. Brugstøj. Tøj til sig selv, masser af tøj til min søster og mig, da vi var små, tøj til den voksende flok af børnebørn, tøj til brudepiger og konfirmander. Det er hende, der har lært mig at sy. Hun har ikke altid lige meget tålmodighed, når hun syr, men jakken har hun tydeligvis brugt tid på; den er har indsnit, er foret og gennemknappet. Som det ses.

Tidens tand (og møllene) har været forbløffende blide mod jakken, der er hel og pæn. Værre er det med nederdelen, hvor stoffet desværre er mørnet flere steder. Men den skal gemmes - selvfølgelig. Jakken kunne jeg sågar finde på at gå med - ind i mellem. Bare fordi den er så fin.

6 kommentarer:

 1. Hvor er den smuk og hvor skønt at du kan bruge den:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er så fin og jeg er glad for at min mor har gemt den.

   Slet
 2. Fedt med så gennemført en jakke

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er det, og jeg glæder mig både over at have fået den og over historien bag den.

   Slet
 3. Sikke en skøn skat - altså med al den håndarbejdsflid igennem så mange generationer :-) Ja, det var andre tider den gang. Nogle gange tænker jeg, at hvis vi ikke havde 'sendt' den slags syningsarbejde til udlandet med helt andre løn- og levevilkår, ja, så ville folk sikkert sætte langt mere pris på deres klæder (og andre ting), kvaliteten og hele vores forhold til dem ville være meget anderledes...

  Hvor er det en smuk jakke - jeg ville elske at gå med den! Jeg har selv en del kjoler fra 60'erne, som jeg har samlet sammen fra div. steder de sidste to årtier (nogle smidt ud, nogle fra genbrugsbutikker). En af dem blev jeg tilmed gift i :-)))

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, den er fin og jeg vil også bruge den til helt specielle lejligheder. Selv om den er lidt mærkelig i snittet - kort og bred.

   Slet